Kategóriák
További adatok


Szülőföldünk Budaörs - Budaörser Heimatbuch

Szülőföldünk Budaörs - Budaörser Heimatbuch

Könyv ára
3 800 Ft
A vásárlás után járó pontok: 114 Ft
Kosárba helyezés
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás
Szerző: Riedl Ferenc (szerk.)
Kiadó: Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata
Megjelenés: 2008
Nyelv: Magyar-Német
Oldal: 408
Részletesebb leírás
"Tíz évvel ezelőtt szerettünk volna Magyarországon egy Budaörsről szóló könyvet kiadni. Tervünket a háború miatt nem tudtuk megvalósítani. Ez év áprilisában Ganzmann-Wolf Rosina asszony átadta nekem a „Wendler Krónikát", és arra kért, hogy jelentessem meg nagyapja, Wendler Ferenc remete történetét. A Krónika tanulmányozása közben újra feléledt bennem az eredeti ötlet, hogy ki kellene adni egy könyvet Budaörsről. Néhány honfitársammal arra gondoltunk, hogy megjelentetünk egy „füzetecskét" szülőföldünkről. Az „Unsere Post" című újságban feladott hirdetésemre - melyben az olvasókat arra kértem, hogy régi fotókat küldjenek — sok lelkes „munkatárs" jelentkezett, több száz régi képet és írást küldtek nekem.
Végül ezen cikkek, és saját írásaim eredménye lett a „füzetecske" helyett ez a könyv. A célom nem az volt, hogy az elvesztett szülőföld utáni fájdalmas vágyakozásról „tudósítsak", hanem hogy rokonszenvet ébresztve büszkén emlékeztessek nemzetiségünk gazdag kultúrájára. A kép olyan eleven és csodálatos, hogy örök helyet kap szívünkben.
A legjellemzőbb budaörsi német népszokások szinte kimeríthetetlen gazdagságának szemléltető bemutatása el kell hogy mélyítse bennünk az egymáshoz tartozás érzését még akkor is, ha már szétszórtan élünk ezen a világon.
Az emlékezés egykori életünkre, mindennapjainkra, a vasárnapokra, az ünnepnapokra, a sok komoly, de mégis boldog órára - ez az, ami segít nekünk bátran elviselni mostani sorsunkat. Elődeink történelmi teljesítménye és kulturális tevékenysége népünk és Magyarország számára ösztönzőleg kell hogy hasson ránk és fiataljainkra, tiszteletet kell hogy ébresszen bennünk apáink és ősapáink iránt, akikre örökké büszkék lehetünk.
Bemutatjuk azokat a történelmi okiratokat is, melyek az egész világ előtt bizonyítják a budaörsiek jogát a letelepedésre a községben és a tisztességes földhöz jutást.

Hálás köszönet valamennyi munkatársamnak az értékes írásokért és a szép régi budaörsi képekért. Mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy régi vágyam teljesüljön: honfitársaimnak a könyv által otthonukba varázsoljam - legalább gondolatban - régi hazájukat." Neuhausen/Filder, 1952 karácsonyán
Dr. Riedl Ferenc

ISBN
9789638777652
Szerző
.
Kiadó
Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata
Szállítási határidő
3-5 nap

Vélemények
Nincs vélemény
Webáruház készítés