Kategóriák
További adatok


A Földön élni ünnepély

A Földön élni ünnepély

-16%
Könyv ára
4 999 Ft
Kedvezményes ár: 4 199 Ft
A vásárlás után járó pontok: 126 Ft
Kosárba helyezés
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás

Szerző: Szüts Miklós
Kiadó: Magvető Kiadó
Oldalak száma: 420
Megjelenés: 2020. október
Kötés: Keménytáblás
Sorozat: Tények és Tanúk

Részletesebb leírás
Könyvünkben Szüts Miklós festőművész mesél az életéről: őseiről (egyik dédapja Degré Alajos író, a márciusi ifjak egyike, a másik Lechner Lajos, Szeged árvíz utáni újjáépítője), az "úri középosztályhoz" tartozó, elszegényedett családjáról, saját életpályájáról. Megtudjuk, miből élt egy festő az 1970-80-as években, amikor hol a BNV-re kellett sertéshizlaló-reklámpaneleket terveznie, hol egy amerikai nagybácsi-örökségből származó dollárokat fektetett olasz lírába, hogy aztán a gyorsan inflálódó maradékból létrehozza grafikai stúdióját. Mindeközben soha nem adja fel a művészetbe vetett hitét: mindennap festőnek kell lenni! A mesterség technikáiba, műhelytitkaiba is beavatást nyerünk, és olvashatunk jeles barátokról és pályatársakról.

A könyv kép- és dokumentumanyaga a book.szm.hu honlapon található.

Részlet Szüts Miklós „A Földön élni ünnepély” című könyvéből

Polgárcsaládban fölnőni a XIII. kerületben az ötvenes években már önmagában érdekes helyzet volt. Hamarosan egy fizetésből éltünk…

1994 novemberében csináltam egy beszélgetős filmet az anyámmal. Akkor már nyolcvanéves volt. Fölbéreltem a tévétől egy operatőr srácot, és elmeséltettem a legnagyobb kalandunkat, amikor egyszer megszálltak minket az ávósok: nagy történet volt. A fiatal, és máris Oscar-díjas rendező, Deák Kristóf 2019-ben Foglyok címmel csinált belőle egy elég mulatságos játékfilmet.

A történet az, hogy a recski internálótáborból megszökött öt ember, ebből négyet elkaptak, az ötödiknek sikerült lelépnie. Michnay Gyula, így hívták azt az embert, fejből tudta az elítéltek névsorát. Aztán bemondta az összes nevet a Szabad Európa Rádióban, és a hozzátartozók közül legtöbben onnan tudták meg, hogy hol is van az eltűnt családtagjuk. A mi történetünk különösen attól nagyon jó, mert az volt utólag mondva, vagy sugallva, hogy a fegyőrök találtak valami feljegyzést, neveket és címeket, hogy hova lehet a szökés után menni, elbújni. Persze képtelenség, hogy egy ember, aki az összes recski fogolynak a nevét fejben tudta tartani, speciel azt a néhány címet ne tudta volna megjegyezni. Valószínűbb, hogy az elkapott szökevényekből kiverték a lehetséges búvóhelyek címeit.
ISBN
9789631426335
Szerző
Szüts Miklós
Kiadó
Magvető Könyvkiadó
Szállítási határidő
3-5 nap
Kiegészítő termékek
Richter
4 199 Ft
Coco Chanel
3 611 Ft
Amrita
3 352 Ft

Vélemények
Nincs vélemény
Webáruház készítés